Volkswagen Camper & Kever Gids – Een Geschiedenis van VW Bay Window & Split Screen Camper Vans & Kevers

Kampeerwagen/Bus

De Split Screen Bus

Split screen transporten werden voor het eerst geleverd in 1949 en vorderden gedurende de volgende 18 jaar. Ze werden ondenkbaar aangeduid als het Type 2. Het primaire Type 2 stond bekend als de Bulli en was verkrijgbaar in 2 modellen de Kombi en Panel van. De Microbus werd een jaar na dato voorgesteld in 1950. Splitties, Type 2, of Split Screen Volkwagen transporten kwamen in vele verschijningsvormen; barndoor, board van, kombi,minibus, standaard, fancy, animal dwelling entryway, emergency vehicle, fire van, single taxi pick-up en tweevoudige taxi pick-up, Samba, met verschillende keuzes vanwege hun leeftijd, bijvoorbeeld, wandeling door, tweevoudige entryway, semafoor en safari om enkele voorbeelden te geven. Hoe dan ook, het is het Samba model dat het beste is van allemaal.

De VW Bay Window kampeerwagen

De VW Bay Window Camper van, eigenlijk bekend als een Type 2, werd voor het eerst geleverd in 1967 en bleef gemaakt worden in 1979. Het was aanzienlijk beter op de gedeelde scherm, het aanbieden van een marginaal groter lichaam, zodat kon vervoeren grotere lasten, groter en des te indrukwekkender motoren tot een 2 liter model tegen het einde van de schepping, betere elektra, een meer verfijnde en aangename rit. Hoe dan ook, voor sommigen heeft de rechte ruit niet het eerste plan van de Splittie. Het is eigenlijk de Bay Window vervoer dat echt versneld het gebruik van deze speciale bestelwagens als een vervaardigd huis of camper van. Deze bestelwagens werden overgenomen door verschillende bedrijven, zoals Westfalia (anders genoemd een Westy, Danbury, Devon, Dormobile en Viking. Deze organisaties boden verschillende binnen setups voor dozing, koken en capaciteit net als variƫrende verhogen daken types. Deze gingen van kleine rechtopstaande verticale pop top daken tot voor draaibare, achter draaibare en zijdelings draaibare daken, rustend tussen 2 tot 7 personen! Oldtimer huren VW busje T1 zonder Chauffeur trouwbusje

Volkswagen Kever/Bug

De Volkswagen Kever (ook wel Type 1 genoemd) werd geleverd als een financieel en sterk voertuigje voor particulieren. Ferdinand Porsche kreeg de opdracht een voertuig te bouwen dat geschikt was om twee volwassenen en drie jongeren te vervoeren aan een snelheid van 100 km/u. De VW Kever begon met de bouw in 1938 en werd in 2003, een monsterlijke 65 jaar na dato, voltooid. Hij was bedoeld om precies basis te zijn, efficiƫnt om bij te houden en sterk, met zo weinig om slecht uit te pakken als echt kon verwacht worden. Dit is vermoedelijk de reden waarom er nog zo ontelbaar veel Kevers zijn en waarom hij bekendheid heeft verworven voor zijn betrouwbaarheid en taaiheid. De productie ging door in Mexico tot de New Beetle werd voorgesteld.

Karmann Ghia

De Karmann Ghia begon te ontstaan in 1955, het resultaat van Volkswagen, Karmann een Duitse mentor bouworganisatie en Ghia, een Italiaanse plan organisatie. Het werd gepromoot door Volkswagen als een 2%2B2 auto en cabriolet en werd gebouwd met behulp van het loopwerk van de VW Kever. Hoewel de Karmann Ghia de uitstraling had van een game-auto, had het nooit de kracht of snelheid. De Karmann Ghia in zowel roadster als cabriolet structuur is nog steeds een uitzonderlijk nagestreefd voertuig en is werkelijk verleidelijk. In 1961 presenteerde VW de Type 34 Karmann Ghia (of Razor Edge Ghia), met het oog op zijn nieuwe Type 3 fase. Het omvatte de nieuwe 1500 cc motor en het resultaat was de snelste, over het algemeen weelderigste en duurste Volkswagen op dat moment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *